Can You Dig It?!!! - Kobe Bryant - Top 10 Moves & Dunks

Salam.... "I Believe I Can Fly !!!!"
Ni laa dia personaliti yang paling saya minat dalam sukan "Basket Ball", Kobe Bryant dari kumpulan "Los Angeles : Lakers (LAL)". Die nih kalu dunk memang mautnyer ah... meletup abis "ring" tuh... ekekeke... ni saya share video yang jumpe kat "youtube" untuk semua yang berminat dalam sukan ini...

ENJOYZZ !!!!




^__________________^

Tide Hunter - Leviathan - Magic Tanker -

Salam... Yeah....
Seperti mana tajuk di atas... Topik ini adalah 100% berkenaan dengan DOTA... ^^
Saya main "game" ni dengan "DOTARIAN2" di UMP (Universiti Malaysia Pahang).
Dan untuk pengetahuan semua DOTA lah satu2nya "entertainment" kami di UMP.
Kebiasaannya setiap game akan ambil masa antara 1 jam setengah hingga 2 jam setengah sebab kitorang biasanya main sampai item hero "max". Baru "battle" gempak sikit... ekekeke...

Kitorang biasenye main mode "ar" atau "arsp" dan kene lah mase tu saya "random" dapat "Crystal Maiden : Rylai Crestfal". Mase tu rasa cam x bape best jer nk pakai Rylai jadi saya "repick" dapatlah si hero gergasi nih, "Tide Hunter : Leviathan" dan masa tu jugak saya wat keputusan nak kasi item hero nih lain daripada biasa..^^

Username saya : Takahashi Ai - Yup.. i am a big fan of Takahashi Ai ^^

Penangan Ulti + Shiva's Guard + Refreseher Orb = Double Kill

Upgrade sikit item = Baru Best = Jadi ayam korang.. ekekeke
"Happy Moment" - "kill" dekat fountain - Jadi "pak gad"
Tapi item build ni x disarankan sangat sebenarnya, sebab:
1- Nak kene "farm" cam orang gile.
2- Pastu x bape boleh nk join "battle" sgt ah awal2, sebab kalu mati hilang duit tuh.
3- Tak sesuai sgt utk "one on one battle"... tapi efektik masa "all out battle".

Papepun... saya cuma nak "share" saat2 "best" mase saya main DOTA nih...

^______________^

-Siri "SuperNatural" - Semakin Hangat Semakin Tahyul -

Iyahh... Opsss... Salam...
Ini dia Siri citer omputih yang paling best bagi sayalah. Mengisahkan dua beradik iaitu Dean & Sam Windchester (Pendada Angin?? Gile gempak nama family diorang nih) yang kerja diorang ni satu jer iaitu memburu hantu, jin, setan dan yang seangkatan denganya. Gila hebat bunyinya kan. Setakat ni citer nih dah sampai "season" 4 dan "season" 4 ni dah berakhir hampir sebulan dah.

Dean & Sam Windchester

Pada awal permulaan citer nih, dua beradik ni keje die "hunt" hantu ngan "spirit" jahat jer. Pastu diorang meningkat ke satu tahap dengan memburu Setan Otai yang dikenali dengan nama gelarannya "Yellow Eyed Demon" yang dikeluarkan wataknya di akhir "season" 1 kalu x silap lah.
"Yellow Eyed Demon"

Diakhir "season" 2 setan mata kuning ni "mati".... kene tembak dengan pistol pembunuh setan yang dikenali "the colt"... ye tidak je diorang nih... dan "season" nih berakhir dengan terbukanya pintu neraka dan banyak lagi setan-setan otai yg keluar seperti "seven deadly sins" dan "Lilith".

"Demon Ruby" - Setan yang kononnya nak jadi baik... WTF!!!!!

Lilith - Setan yang menggantikan "Yellow Eyed Demon" - Dalam "form" budak Kecik

Masuk "season" 3 lak. Dalam 2 atau 3 episod sblm episod akhir dalam "season" 2, Dean ada wat perjanjian ngan setan untuk hidupkan balik adik dia, Sam. Dan dalam perjanjian tu Dean akan mati dalam masa setahun... amik kau... Jadi diakhir Season 3, Dean pun mati pastu masuk NERAKA... amik ubat...

Lilith - Setan yang menggantikan "Yellow Eyed Demon" - Dalam "form" awek

Haa.. dalam "season 4" nih... lagi lah tahyul nyer citer nih... tp tu yg best tu... ekekeke... Dean dikeluarkan dari Neraka oleh Malaikat name die "Castielle" ke ape dah... Selamba jer kuarkan orang dari Neraka... pastu dua beradik ni jumpa pulak sorang mamat nih yang mana mamat nih "prophet" pulak.... haaa tu dia... dah macam2 dah kuar... tp yg paling bestnyer di akhir "season" nih... ketua setan pula kuar.. nama dia... "LUCIFER".... sudah apa nak jadi lak pasnih.... Setan kuar dah... Malaikat kuar jugak dah... Pastu "prophet" pulak... Kuar Pulak Ketua Setan... Pasni ape pulak?? Ketua Malaikat??? entah lahh...

"Angel Castielle" - Malaikat yang kuarkan Dean dari Neraka... $#!%

"Fallen Angel" - Malaikat yang lari dari "Heaven" - Bodo die nih...

"Prophet" - Entahlaa... Muka lemah jer...
Komen saya.... Citer ni menarik.. Jalan Citer die Mantap... Karakter die pun best... Tapi bagi mana2 muslim yg tgk citer ni jgn tepengaruh sudah...


^____________^

TOP 5 Games - My Ranking -

Topik kali ni membicarakan tentang 5 "games" pertama yang menjadi pilihan hati saya. Semestinya topik ini adalah khas untuk "gamers" sejati di luar sana, tak kira siapa lah anda^^.

Tempat Pertama : Final Fantasy X & Final Fantasy X-2.

Tempat Kedua : Kingdom Hearts / Kingdom Hearts II

Tempat Ketiga : Final Fantasy VII : Crisis Core

Tempat Keempat : Warcraft III + Frozen Throne = DOTA

Tempat Kelima : God of War Series

Pada sapa2 di luar sana yang masih belum penah main "game-game" ni. Saya sarankan anda untuk mencubanya. "kompem" ah x menyesalnyer^^

^____________^

6 Makhluk Pelik

Salam,


Seminggu lebih gak dah saya tak update blog nih. Bukannye busy ke ape ker... malas jer... ekekekeke... pape pun kali nih saya ingin berkongsi tentang sekumpulan makhluk pelik yang telah menjadi kajian sejak suatu masa dahulu.

1- The Jersey Devil

Makhluk ni telah mendapat perhatian sejak kemunculan pertamanya sekitar tahun 1735 kat New Jersey. Makhluk ni digambarkan mempunyai kepala berbentuk anjing, berupakan seperti seekor kuda, berleher panjang, mempunyai sepasang sayap sepanjang lebih kurang 2 kaki, dan tapak kakinya seperti kaki kuda. Ketinggiannya dikatakan lebih kurang tiga kaki setengah.

2- Mothman

Makhluk mitos ini muncul selari dengan kemunculan hero Gotham City, Batman. Kemunculan pertamanya adalah pada tahun 1966. Mempunyai ketinggian yang menyamai tinggi manusia iaitu lebih kurang 7 kaki, mempunyai sisik, mata yang merah menyala dan boleh mengawal minda seseorang. Makhluk ini juga dikatakan boleh terbang terus tanpa menggerakkan sayapnya dan boleh terbang sehingga kelajuan 100 batu per jam. Makanan kegemarannya ialah anjing. Jeritannya berbunyi seperti geseran motor elektrik, suka mengejar kereta, boleh menyebabkan gangguan siaran tv dan radio, serta mempunyai kebolehan mengawal fikiran mangsanya.

3- Bunyips

Makhluk pemangsa yang amat menakutkan. Dikatakan wujud di kawasan paya, sungai, dan tasik di negara Australia. Makhluk ini dikatakan akan menyerang dan memakan apa sahaja binatang dan manusia yang mendekati jajahannya. Makanan kegemaran makhluk ini dikatakan amat menggemari daging wanita. Makluk ini digambarkan mempunyai bentuk menyerupai gorila, dan ada yang mengatakan ia juga adalah makhluk separuh manusia separuh "semangat". Ia juga dikatakan mempunyai pelbagai jenis bentuk dan warna yang berbeza-beza.

4- The Loveland Lizard

Kemunculan pertama kali makhluk ini dicatatkan sekitar tahun 1972 di persekitaran Ohio. Makhluk ini digambarkan mempunyai ketinggian antara 3 - 4 kaki, dan beratnya dianggar antara 50 - 75 lbs. Penampilannya menunjukkan ia makhluk yang berupa seperti katak ataupun cicak.

5- Popobawa

Kemunculan pertamanya dikatakan ditemui di sebuah pulau bernama Pemba pada tahun 1972. Ia digambarkan seperti makhluk kenit yang mempunyai sebiji mata ditengah dahi, bertelinga kelawar, bersayap, dan berkuku.

6- The Dover Demon

Kemunculan pertamanya direkodkan di Dover, Massachusetts pada tahun 1977. Gambaran menyatakan makhluk ini mempunyai ketinggian sekitar 4 kaki, berkaki dua, badan yang tidak berkulit dan sangat licin, dan berkepala seperti sebuah tembikai yang saiznya hampir menyamai saiz badannya dan mempunyai sepasang mata yang berwarna oren menyala.

Berdasarkan maklumat ringkas ini, kesimpulan pertama yang boleh dibuat ialah makhluk2 ini tidak wujud di negara kita, Malaysia. Kedua, kewujudan mereka juga belum dapat disahihkan kerana masih tiada bukti kukuh yang mewakili kewujudan mereka. Ketiga, kemungkinan makhluk2 ini adalah rekaan fantasi manusia semata-mata dan yang terakhir, hanya ALLAH sahaja yang tahu sekiranya makhluk ini betul2 wujud atau tidak kerana semuanya bergantung kepada ketentuan-NYA. Amin...


^_____________^

Pejuang "OTAI" suatu ketika dahulu.

Salam,


Bila korang bukak balik buku sejarah form 4, mesti korang akan jumpe bab-bab tertentu yang menceritakan tentang kegemilangan pejuang-pejuang pada suatu ketika masa dahulu. Kebanyakan pejuang2 nih telah banyak berjasa kepada bangsa diorg dan juga telah membawa banyak perubahan pada dunia. Salah sorg daripada geng2 ni ialah,

Alexender The Great

Apa yang "great" sangat pada dia nih, sampai dinobatkan sebagai "the great" ketika zaman pemerintahan dia. Sejarah menyatakan bahawa Alexender nih telah berjaya meluaskan empayarnya dari Giblartat (mana ntah) ke punjab dan die juga telah menjadikan Greek sebuah negara antarabangsa yang amat terkenal.

Salah satu ceritakan yang mengempakkan lagi si Alexender ni ialah bila die telah "membuka" balik ikatan "Gordian knot" yang diikat oleh Lagenda Raja Midas. Mengikut lagenda, sesiapa yang dapat membuka ikatan ini akan menjadi pemerintah seluruh Asia. Apa yang best nyer, si Alexender nih tak pun buka ikatan tu guna tangan ngan jari. Selamba die jer guna pedang potong terus ikatan tuh. Selamba kepala die jer... ekekekeke...

Cerita perang die pun mantap gak, tapi malas ah nk citer panjang sangat. Die ni ada 3 bini bernama, Roxane, Statiera, dan Parysatis. Name Roxane tu best gak bunyi, yang lagi 2 tuh, ntah mana dapat la namanya, pelik kemain bunyinyer. Tapi antara tiga orang bini die ni, Alexender hanya ada satu anak yang betul dari bininya dikenali Alexender VI anaknya bersama Roxane. Tapi dia ade sorg lagi anak bernama Herakles, anak die ngan gundiknya, Barsine (bukan bersin eh..)

Dan menjadi kebiasaan pada masa tu, setiap kematian pemerintah akan mati disebabkan oleh hasad dengki antara mereka sendiri. Alexender mati disebabkan penyakit yang tak dikenali dan ada yang menyatakan penyakit die ni berpunca kerana diracuni oleh orang terdekat dengannya. Siapa? korang cek ler sendiri... ekekekeke..

Okay setakat ni dulu dan kisah ini akan bersambung dalam post yang akan datang... Arigatou ^^

^_______^

Naga : Makhluk Mitos??

Salam semua,


Kali ni saya ingin berkongsi cerita berkenaan salah seekor Makhluk Mitos, iaitu NAGA. Bila sebut jer pasal naga nih, macam-macam persoalan yang timbul di fikiran, antaranya:

  • Naga ni betul-betul wujud ke tak?
  • Macam mana rupa sebenar naga nih?
  • Makhluk jenis apa naga nih?

Naga ni dikatakan sebagai seekor makhluk mitos lagenda yang muncul dalam pelbagai mitos dan budaya. Dua lagenda naga yang amat popular adalah lagenda naga eropah dan china yang masing-masing dikenali sebagai "oriental dragon" dan "long". Seperti mana yang kita tahu, dalam "english", naga disebut dengan perkataan "dragon" yang berasal daripada perkataan Greek, "drakon" yang membawa maksud sebagai "serpent of a huge size".

Mengikut budaya masing-masing, naga digambarkan dalam pelbagai jenis penampilan,
  • Ada yang menyatakan naga menghembus api, ais ataupun racun.
  • Ada pula yang menyatakan ada naga yang mempunyai kaki sejumlah 2, 4, atau lebih, dan ada juga yang menyatakan tiada.
  • Naga yang bersayap kebiasaanya hanya digambarkan di kebudayaan eropah.
  • Ada pernyataan yang menyatakan naga mempunyai sepasang mata kuning atau merah.
  • Dan yang paling menarik adalah naga dikatakan boleh menunaikan hajat seseorang dan NAGA AMAT BENCI KEPADA CERMIN... ????
Tentang kesahihan akan kewujudan naga ini adalah sangat tidak jelas. Naga-naga ini biasanya digambarkan dalam kesusasteraan mengikut kreativiti sasterawan dan bersesuaian dengan hasil karya mereka.

Lagenda Naga Jepun, Ryu

Lagenda Naga China, Long

Lagenda makhluk mitos ini bukan saja ada kat tempat atau di negara luar, tapi di negara kita pun ada jugak. Mesti korang penah dengarkan citer pasal lagenda naga kat tasik chini. Mengikut lagenda orang asli kat kawasan tu naga kat situ dikenali dengan nama "Naga Seri Gumum". Mereka juga ada menyatakan bahawa di dasar tasik chini ada sebuah bandar yang sudah lama tenggelam dikenali "bandar khmer" yang menjadi jagaan naga tu.

Apa pendapat korang? agak-agak naga ni betul-betul wujud ke atau semata-mata mitos untuk dijadikan sumber hiburan semata-mata.


^_____________^

About Me

My photo
Humble Servant of Allah

About this blog

Followers